Talloze oplossingen voor zwangerschapsincontinentie

Voor veel vrouwen zijn de zwangerschap en bevalling een eerste kennismaking met incontinentie. Gelukkig blijft het vaak bij een beetje druppelen. Maar helaas kan ook het meer dan dat worden, bijvoorbeeld wanneer u grote hoeveelheden verliest of ontlasting meekomt.

Wat kunt u dan doen om dit probleem op te lossen?

De oorzaak van incontinentie rond de zwangerschap is vrijwel altijd de bekkenbodem. Dit zijn de spieren en het weefsel onder in de buik, waarop de onderste organen liggen. Dankzij deze spieren kunnen we onze plas en ontlasting inhouden.

 

Tijdens de zwangerschap maken vrouwen een hormoon aan dat de spieren slapper maakt. Dit gebeurt om ruimte te maken voor de baby. Wanneer u dan iets optilt, als u rent of moet lachen, geeft de bekkenbodem onvoldoende tegendruk. Voor u het weet, verliest u wat urine of laat u een windje.

Wanneer de baarmoeder en baby groter worden, neemt de druk op de bekkenbodem nog meer toe, met als gevolg nog meer verlies van urine.

 

Zwangerschap en incontinentie

 

Een bevalling is een heftige gebeurtenis voor de bekkenbodem. De spieren moeten nu plaatsmaken om ruimte aan de baby te geven. U moet weten dat een baby dwars door de bekkenbodem heen gaat. Hierbij kunnen de spieren beschadigen door uitrekking of scheuring.

Het gevolg kan zijn het verlies van urine en ontlasting. En dat kan grote problemen geven. Er zijn vrouwen die na een zware bevalling in het geheel niet in staat zijn urine of fecaliën op te houden; ze laten alles lopen.

 

Urineverlies na zwangerschap

In de meeste gevallen herstellen de spieren van de bekkenbodem in de weken na de bevalling. Bij sommige vrouwen duurt dit echter een stuk langer. Zij merken dat hun organen te ver naar beneden zitten, wat een onprettig gevoel is. Ook missen ze controle over ontlasting en urine.

Wanneer de bekkenbodem niet in staat is zichzelf in de oude vorm terug te brengen, is het aan te raden u bij een arts te melden. Er zijn tal van therapieën die waarmee de klachten kunnen worden verminderd en zelfs gestopt.

 

Incontinentiemateriaal bij zwangerschappen

 

Wanneer u tijdens of na de zwangerschap last hebt van urineverlies, bepaalt de mate van verlies welk materiaal u nodig hebt. Bij lichte incontinentie kunt u gebruik maken van bijvoorbeeld de:

TENA Discreet Mini of de TENA Discreet Maxi Night

Voor zwaardere incontinentie waarbij ook ontlasting wordt verloren, is bijvoorbeeld de Attends Contours-lijn geschikt.

 

 

 

Waar moet u op letten bij het kiezen van materiaal en het gebruik ervan?

 

* De hoeveelheid urine die er per keer vrij komt. Zijn dit scheutjes of toch wat meer? Dat bepaalt of u een lichte of zwaardere inlegger moet gaan gebruiken.

* Verliest u ook fecaliën? Dan heeft u speciale materialen nodig, zoals Depend Anatomic.

* Zeer belangrijk is de hygiëne na de zwangerschap. Vervang materialen meerdere malen per dag, vooral om ontstekingen te voorkomen.

(Voor deskundig advies en het bestellen van producten, kunt u bij ons terecht.)


Bekijk ook:

 

Incontinentiemateriaal voor vrouwen...

Welke soorten incontinentiemateriaal zijn er?

Het kiezen van het juiste incontinentiemateriaal...

Hoeveel urine verlies ik? Over absorptievermogen van incontinentiemateriaal...

Heb ik voor de nacht ander materiaal nodig?




Wat is zwangerschapsincontinentie?

Dat is incontinentie die optreedt veelal als gevolg van het oprekken van de spieren die samen het bekkenbodem vormen. Deze spieren zorgen er ook voor dat de urinebuis wordt afgesloten na het plassen. Een verzwakt bekkenbodem laat in meer of mindere mate urine lopen op momenten dat dit niet gewenst is.

Hoe ontstaat zwangerschapsincontinentie?

Tijdens de bevalling moeten de spieren van de bekkenbodem een heel eind uit elkaar om ruimte te maken voor de baby. Na dit extreme oprekken komen de spieren niet meteen terug in de oude spanning. Dit kan enige tijd duren en voor veel vrouwen is noodzakelijk om de spieren te trainen.

Welke problemen ervaren vrouwen bij zwangerschapsincontinentie?

Zoals alle vrouwen ervaren wanneer zij last hebben van urine-incontinentie. Wanneer ze traplopen, sporten, lachen of niezen verliezen ze urine. Als ze hier niet tegen zijn beschermd, krijgen ze een natte onderbroek.

Welke oplossingen zijn er voor zwangerschapsincontinentie?

De eerste oplossing is om een inlegger of broekje gebruiken om te beschermen tegen dit ongewenst verlies van urine. Maar nog belangrijker is om in kaart te brengen wat de oorzaak is van de problemen. In de meeste gevallen is dit een verzwakt bekkenbodem. Dit kan met oefeningen verbeteren. Er zijn ook operatieve ingrepen waarmee de bekkenbodem wordt verstevigd.

Is zwangerschapsincontinentie helemaal op te lossen?

In veel gevallen wel, maar dat kost tijd en aandacht. Veel vrouwen geven het die aandacht niet en leggen zich erbij neer dat ze af en toe last hebben van incontinentie. In sommige gevallen is het lichaam zelf niet meer in staat de urinebuis volledig af te sluiten. Een operatie kan dan helpen.