10 tips: Droog en zonder lekkage de nacht door
Een van de lastigste problemen bij incontinentie is de nacht. Hoe kom je die droog door? Onder droog verstaan we hier: zonder lekkage in de pyjama of op de lakens. Deze 10 tips helpen u of uw naaste droog de nacht door.
Waarom is de nacht zo lastig?
• Omdat we woelen in onze slaap. Door dit draaien en verliggen kan het incontinentiemateriaal gaan verschuiven, waardoor bijvoorbeeld in de liezen ruimtes ontstaan waar urine door kan weglekken. Ook kan een materiaal losser rond het lichaam komen te zitten. Ook dit kan openingen voor lekkage geven.
• Omdat we op onze rug of zij liggen. Wanneer je dan urine verliest, loopt het niet naar beneden maar naar opzij of naar achteren. Het kan dan via de opening op de rug het matras inlopen.
• Omdat sommige mensen meer plassen in hun slaap. Voor hen is de nacht het moment waarop het lichaam de meeste urine afscheidt. Er is dan meer materiaal nodig om alles goed op te vangen en te verwerken.
• Omdat we te laat voelen dat we moeten plassen en bij het overeind komen meer verliezen dan we normaal gesproken doen. Deze flinke scheut urine kan ons incontinentiemateriaal niet aan.
• Omdat we in ons bed plassen. Naar schatting 1% van de volwassenen heeft hier last van. Zij plassen elke nacht of van tijd tot tijd in hun bed. Veel van deze mensen weten niet wat de oorzaak is en wat ze eraan kunnen doen.
Het enige dat hen te doen staat, is zorgen dat ze beschermd zijn wanneer ze last krijgen van bedplassen.
• Omdat het kinderen niet lukt zindelijk te worden. De meeste kinderen stoppen rond hun 3e of 4e jaar met bedplassen.
Een klein deel lukt het niet om op tijd wakker te worden als ze aandrang hebben. Zij legen hun blaas geheel of gedeeltelijk in bed. Dit gebeurt incidenteel of op regelmatige basis. Gelukkig zijn veel kinderen relatief makkelijk van het bedplassen af te krijgen, bij sommige lukt dit helaas nooit.
Als u of naaste ook last heeft van lekkage tijdens de nacht, zijn er verschillende zaken die u kunt proberen om dit probleem op lossen. Daarom deze 10 tip die u wellicht kunnen helpen.
Uiteraard zullen ze niet allemaal op u van toepassing zijn. Maar hopelijk zit er een advies bij dat voor u een oplossing biedt!
1. Wanneer en hoeveel drinkt u?
2. Ben voorzichtig met cafeïne en alcohol
3. Kies een incontinentiemateriaal met een grotere absorptie
4. Fixeer het incontinentiemateriaal goed, zodat het op zijn plaats blijft
5. Plastic slip: super glad op het hoeslaken
6. Een plastic broekje voor extra bescherming
8. Een urinaal om de eerste plas snel op te vangen
9. Bescherm het bed met een matrasbeschermer
1. Wanneer en hoeveel drinkt u?
Het ligt erg voor de hand, maar toch zit hier in veel gevallen een deel van de oplossing. Veel mensen drinken vlak voor hun slaap nog ruime hoeveelheden thee, koffie of water. Dit komt er in de loop van de nacht uit. Omdat we slapen kan het zich opsparen tot een zeer volle blaas. De vraag is dan of we een incontinentiemateriaal gebruiken dat in staat grote hoeveelheden urine snel en volledig op te nemen.
Het is dus aan te raden om te kijken wanneer u drinkt en hoeveel uur voor de slaap dit is. Voor veel mensen helpt het om het drinken naar eerder op de dag te verplaatsen, zodat ze met een minder volle blaas het bed instappen.
2. Ben voorzichtig met cafeïne en alcohol
Het logisch dat na een grote hoeveelheid alcoholische drank de blaas vol zit. Bier is typisch zo’n drank waar je veel van moet plassen. Niet alleen om het vocht dat erin zit af te voeren, maar ook omdat je van alcohol nóg meer moet plassen: het onttrekt vocht aan het lichaam.
Dat zie je ook na een avond flink doorzakken. Dan worden mensen wakker met een grote dorst die pas na het drinken van enkele glazen water is gelest. Cafeïne kan de blaas activeren, zodat er meer aandrang tot plassen is.
Alcohol en cafeïne zijn daarom geen ideale stoffen om vlak voor de slaap te consumeren.
3. Kies een incontinentiemateriaal met een grotere absorptie
Het is in veel gevallen aan te raden om voor de nacht een incontinentiemateriaal te kiezen dat meer urine opvangt. Waarom?
• Als mensen die last hebben van incontinentie overdag nog zelf naar de wc gaan, zullen ze dit over het algemeen ook ’s nachts nog doen. Tijdens de nacht is dit echter een stukje lastiger.
Als u wakker wordt van de aandrang, zit de blaas vaak voller dan overdag. U moet nu zo snel mogelijk bij de wc geraken. Vaak wordt er dan meer verloren dan overdag. Zorg voor materiaal dat dit gemakkelijk aankan.
• Mensen die de volledige blaas ’s nachts in hun materiaal legen, willen zo lang mogelijk kunnen doorslapen. Dan is het logisch om een materiaal te nemen dat in staat is zeer grote hoeveelheden urine op te nemen, ook als u een keer wat meer heeft gedronken voor het slapen gaan. Deze mensen kiezen bijna allemaal voor een slip of inlegger Ultima, om in elk geval zeker te weten dat hun materiaal voldoende capaciteit heeft.
4. Fixeer het incontinentiemateriaal goed, zodat het op zijn plaats blijft
Zoals gezegd zijn verschuivende incontinentiematerialen een belangrijke oorzaak van lekken gedurende de nacht. Bijvoorbeeld wanneer een pants tijdens de slaap iets naar beneden zakt of een inlegger niet meer mooi in de liezen valt, als gevolg van het woelen. Op dat moment heeft u niet meer de optimale bescherming.
Het fixeren (vastzetten) van een product is dus van groot belang. En dat geldt niet alleen voor inleggers, ook pants en slips kunt u nog extra vastzetten!
Voor alle producten is het verstandig om ze tijdens de nacht nog extra op hun plaats te houden met het juiste ondergoed of een fixatiebroekje.
Dit juiste ondergoed is in bijna alle gevallen een boxershorts. Het is dan wel belangrijk dat u een broekje kiest dat voor een groot deel uit elastiek bestaat. De pijpjes van de shorts zijn ideaal om het product goed rond de benen te laten aansluiten.
Fixatiebroekjes zijn speciaal ontwikkeld om over een heen materiaal te gebruiken. Ze zijn zeer rekbaar en hebben kleine pijpjes die helemaal over de inlegger, slip of pants vallen.
Helaas zitten er ook nadelen aan het gebruik van een extra broekje over een product. Vooral dat het erg warm kan worden. En warmte geeft vocht en dat is weer slecht voor de huid. Dit probleem speelt bij de meeste mensen vooral in de zomer.
5. Plastic slip: super glad op het hoeslaken
Veel mensen kiezen voor de nacht voor plastic luiers voor volwassenen. Dat heeft zeker te maken met het gevoel van veiligheid. Met deze producten hebben ze de garantie dat het nooit door de buitenzijde kan lekken. Ook de zijflappen van de slips hebben een plastic folie.
Een andere heel belangrijke reden om te kiezen voor plastic is dat de buitenzijde heel gemakkelijk over het hoeslaken glijdt. Het product blijft daardoor goed op zijn plaats.
Zoals we al vertelden is het verschuiven van materiaal een belangrijke reden voor lekken. Vooral ademende slips zijn wat stroever en kunnen bij veelvuldig draaien gemakkelijker verschuiven. De plastic slips glijden juist heel soepel over het bed.
Het product blijft langer zitten zoals u het heeft aangelegd en de plakstrips komen minder onder druk te staan.
6. Een plastic broekje voor extra bescherming
Veel mensen kiezen voor de nacht voor een plastic broekje dat over het incontinentiemateriaal wordt gedragen. Deze broekjes van pvc hebben elastieken die goed afsluiten rond de benen en buik, rug en heupen. Mocht er urine lekken uit het incomateriaal, dan is er altijd nog het plastic broekje dat de urine kan tegenhouden. Het is dus een extra slot op de deur.
En ook hier geldt dat het plastic gemakkelijk over het hoeslaken glijdt waardoor de kans kleiner is dat het materiaal gaat verschuiven.
Voor de duidelijkheid: deze broekjes zijn geen fixatiemateriaal. Ze houden uw incontinentiemateriaal niet perfect op hun plaats. Ook nemen deze broekjes zelf geen urine op. Ze zijn er alleen om alles nog wat beter af te sluiten.
Net als bij alles wat over een incontinentieproduct wordt gedragen, bestaat ook hier het risico van het produceren van extra warmte en zweten. Dit is helaas niet te voorkomen, aangezien de broekjes niet ademen. Wij horen van klanten dat het gelukkig vooral een probleem van de warme zomernachten is.
7. Is plukken de oorzaak?
Er zijn mensen die, zonder dat ze dit weten, tijdens hun slaap aan incontinentiematerialen plukken. Ze pakken het vast, trekken het omhoog of juist naar beneden. Zo verplaatsen ze de producten of ze trekken het zelfs kapot. Het is logisch dat de kans op lekken zo sterk toeneemt. We zien veel bij verstandelijk beperkte mensen dat ze plukken aan de slip of pants.
Het is helaas soms heel lastig om dit probleem op te lossen. Toch zijn er verschillende dingen die u kunt proberen.
• Door een strakke boxershort over de slip of pants te doen, kan het net voldoende zijn afgeschermd. De handen vinden dan niet de luier, maar een onderbroek die u normaal gesproken ook overdag draagt.
• Een plastic broekje over het incoproduct. Deze broekjes van pvc hebben een elastiek dat over de buik zit. Hierdoor is het een stuk moeilijker om bij de luier te komen. Veel van onze klanten hebben baat bij een plastic broekje.
• Een plukpak of een hansop. Dit zijn pakken die op de rug worden dichtgeritst, zodat de drager het zelf niet open kan maken. Het is dan onmogelijk om aan het incontinentiemateriaal te plukken. Deze pakken worden vaker gebruikt bij mensen met een verstandelijke beperking en bij mensen met dementie.
Een groot nadeel is natuurlijk dat mensen zelf helemaal niet meer naar de wc kunnen als ze zo’n pak aanhebben.
8. Een urinaal om de eerste plas snel op te vangen
Een veel voorkomend probleem is dat mensen te laat bij de wc komen. Een oplossing hierbij is een urinaal. U hoeft dan maar rechtop op het bed te gaan zitten om direct een plas te kunnen doen. Het urinaal kunt u vervolgens rustig gaan legen en omspoelen. Veel mensen hebben deze producten naast hun bed en weten zo dat ze in een veel korter tijdsbestek de blaas kunnen legen.
9. Bescherm het bed met een matrasbeschermer
Wanneer u een ongelukje heeft, wilt u natuurlijk voorkomen dat er urine uw matras inloopt. Dat is er namelijk heel moeilijk weer uit te krijgen. Het geeft vlekken en gaat stinken. Om dit voorkomen is het verstandig om een matrasbeschermer te gebruiken. Deze zijn er in vele soorten en maten:
• Een beschermer die u over het hele matras kunt trekken. Het is eigenlijk een hoeslaken, maar dan waterdicht. Het is voor urine onmogelijk om het matras in te lopen.
• Een matrasbeschermer die over een deel van het bed wordt gelegd. Deze hebben meestal een afmeting van 90 centimeter over de breedte en een centimeter of tachtig hoog. Deze onderleggers zijn uitwasbaar en kunnen meestal ook in de droger. Ze hebben een absorptievermogen: ze nemen dus urine op, zodat u kunt doorslapen.
• Een wegwerp onderlegger. Deze producten bestaan uit een onderlaag waar geen urine doorheen kan. Daarop ligt een laag van watten die in staat is urine op te nemen en vast te houden. Wanneer u een ongelukje heeft, kunt het eenvoudig vervangen.
10. Een plaswekkertraining
Een plaswekkertraining is een manier om, meestal een kind, te leren wakker te worden wanneer de blaas vol is. Het werkt als volgt.
Een kind krijgt een broekje met een zendertje aan. Deze geeft een signaal aan de wekker, wanneer in de broek wordt geplast. Deze wekker gaat loeiend af en het kind wordt wakker.
Het moet nu de wekker uit doen en als de wiedeweerga naar de wc om de blaas daar volledig te legen. Hiermee leert het te herkennen wanneer de blaas vol is en dan wakker te worden. Meestal zijn kinderen binnen 3 maanden van hun bedplassen verlost.
Tot slot
Zoals u heeft gelezen zijn er tal van oorzaken waardoor u of uw naaste ’s nachts last heeft van lekkage. Maar soms is het helaas heel lastig om het probleem op te lossen.
Zoals bij een klant van ons die bij haar zoon van 13 niet kon ontdekken waarom hij zo vaak in een nat bed wakker werd. Uiteindelijk bleek dat hij ’s nachts erecties kreeg waardoor de penis boven het materiaal uit stak. Hij plaste vervolgens “met een stijve”, waardoor zijn hele bed nat was.
Het heeft lang geduurd voordat we samen deze oorzaak hadden gevonden. En het is vervolgens niet gemakkelijk om een oplossing voor dit probleem te vinden. We kijken nu of het lukt met een inlegger die hoger op de buik wordt geplaatst.
Wanneer u of uw naaste last heeft van lekkage in bed en u kunt de oplossing niet vinden, schroom dan niet om ons te bellen. Dan gaan we samen kijken of we het probleem kunnen oplossen!
Bekijk ook:
Hoeveel urine verlies ik? Over absorptievermogen van incontinentiemateriaal...
Hoe moet je incontinentiemateriaal gebruiken: aanleginstructies...
Feiten en fabels over incontinentie en producten...