Wat is een tilkussen?

elk tilkussen

“Verlaagt het risico op spier- en skeletletsel.”


Door het unieke ontwerp kan het ELK tilkussen eenvoudig meegenomen worden en is het geschikt voor gebruik zowel binnen- als buitenshuis. Het ELK tilkussen is bijzonder handig voor gebruik in kleine afgesloten ruimten, zoals een slaapkamer of badkamer waar andere tilhulpen veelal niet geschikt zijn.

- Ontworpen voor gebruik met de hulp van een hulpverlener
- Kan bij noodgevallen worden gebruikt in de kleinste ruimtes
- Handzaam, gemakkelijk op te vouwen en mee te nemen
- Eenvoudig in gebruik
- Vermindert de risico’s van het verplaatsen en tillen van patiënten - ontziet de rug van verzorgers
- Geschikt voor binnen en buiten
- Regelbare Airflow compressor


Voordelen ELK tilkussen:

• Verlaagt het risico op spier- en skeletletsels en de bijkomende kosten
• Biedt een veilige, respectvolle tilmethode
• Is geschikt voor gebruik binnen en buiten en is ideaal voor kleine ruimten
• Tilt tot een gewicht van 450 kg
• Eenvoudig in gebruik
• Werkt op batterijen en is draagbaar
• Ontwikkeld om een persoon vanaf de grond op te tillen met de hulp van één verzorger
• Wordt opgeborgen in een kleine, ruimtebesparende zak

Voor de patiënt kan het een onaangename en gênante ervaring zijn om verplaatst of opgetild te moeten worden. Bovendien leveren manuele tiltechnieken risico’s op voor de zorgverlener. De Mangar ELK is een tilkussen waarmee personen die zijn gevallen, op een veilige en respectvolle manier op de been kunnen worden geholpen. Het kussen is geschikt voor de meest uiteenlopende gewichten, van lichte, tengere personen tot obese en bariatrische patiënten.

De ELK wordt wereldwijd door spoeddiensten gebruikt en geniet als tilhulpmiddel de voorkeur van de meerderheid van ambulancediensten in het VK.


Gevolgen van letsel

In zorgomgevingen heeft men regelmatig te maken met patiënten die zijn gevallen. Voor het welzijn van zowel de gevallen persoon als de zorgverlener is het van essentieel belang dat de persoon veilig wordt opgetild. Voor zorgverleners en hun werkgevers is letsel een kostbare zaak en kan tevens de kwaliteit van de zorg aan de patiënt negatief beïnvloeden.

elk tilkussenGevolgen voor de werkgever
Wanneer een opgeleid, ervaren personeelslid een spier of skeletletsel oploopt en tijd vrij moet nemen om te herstellen, veroorzaakt dit vaak ernstige problemen voor zijn werkgever.

De financiële gevolgen omvatten claims voor schadevergoeding en HR-kosten voor:
• Werving, inclusief advertenties, sollicitatiegesprekken en screening
• Hogere tarieven voor personeel via uitzendbureaus
• Betaling voor overuren
• Opleiden van nieuw personeel
• Lagere productiviteit van nieuw personeel

Het gebruik van de juiste apparatuur, zoals een tilkussen, levert financiële voordelen op:elk tilkussen
• Minder ziektedagen als gevolg van spier- en skeletaandoeningen
• Verhoogde productiviteit van het personeel
• Minder claims voor schadevergoeding

Gevolgen voor de werknemer
Regelmatige til- en transferhandelingen zijn een van de belangrijkste oorzaken van spier- en skeletaandoeningen onder zorgverleners.

Dit heeft de volgende gevolgen voor werknemers:
• Continue pijn die wordt veroorzaakt door een spier of skeletaandoening
• Verlies van de mogelijkheid hun taken uit te voeren
• Tijd vrij nodig om te herstellen, hetgeen vaak tot lagere inkomsten leidt
• Niet meer in staat om in de gezondheidszorg of andere, fysiek inspannende omgeving te werken en noodzaak voor om- of bijscholing
• Wellicht vervroegd pensioen noodzakelijk
• Voor een tilkussen is slechts één verzorger nodig, hetgeen met name nuttig is tijdens nachtdiensten in verpleeghuizen, wanneer er minder personeel dienst heeft.


Gevolgen voor patiënten
In het VK maakt 50% van de volwassenen van 80 jaar en ouder ten minste één val per jaar (HSE) en het effect hiervan kan zeer ernstig zijn, van letsel en gebroken botten tot psychologische problemen en sociaal isolement. Om toekomstige angst te voorkomen, is het essentieel dat gevallen mensen veilig en respectvol worden opgetild. Als een verzorger een patiënt laat vallen of als een patiënt een verwonding oploopt tijdens een til- of transferhandeling, is de kans groot dat er verdere complicaties optreden waarvoor ziekenhuisopname noodzakelijk is.

Onderzoek door het Amerikaanse ‘Journal of Epidemiology’ toont aan dat de angst om te vallen onder ouderen hun levenskwaliteit vermindert. Angst om te vallen onder ouderen komt voor bij circa 30% van de mensen die nog nooit zijn gevallen en bij 60% van de mensen die al eens zijn gevallen.

Deze patiënten worden afhankelijker van anderen, worden minder mobiel en verminderen hun dagelijkse activiteiten. Naarmate de angst om te vallen sterker wordt en activiteit vermindert, worden spieren zwakker, waardoor de persoon steeds vaker zal vallen. Vallen is vaak een van de redenen voor opname in een verpleeghuis.


elk tilkussenIdeaal voor gebruik in krappe en kleine ruimten

De ELK is klein en weegt slechts 3,5 kg, maar kan personen tot 450 kg optillen. Dankzij zijn unieke ontwerp en draagbaarheid is het tilkussen uitermate geschikt voor gebruik in kleine ruimten zoals slaapkamers of badkamers, waar alternatieve tilapparaten veelal niet bruikbaar zijn.

Verzorgers van mensen die minder goed ter been zijn en de neiging hebben te vallen, kunnen de ELK overal mee naartoe nemen: het kussen werkt buiten net zo makkelijk als binnen.

Met de ELK worden personen respectvol, comfortabel en snel opgetild en het kussen is hiermee ideaal voor gebruik in openbare omgevingen.

Wie gebruikt de ELK?

De ELK wordt gewoonlijk gebruikt in omgevingen zoals verzorgingstehuizen, spoeddiensten, woonzorgcentra, ziekenhuizen, hulpdiensten en gemeenschapszorg.

Het tilkussen verlaagt de kans op letsel voor professionele zorgverleners zoals arbeidstherapeuten, paramedici, hulpverleners, verplegend personeel en fysiotherapeuten.

De beheerste, veilige en respectvolle methode van de ELK voor het optillen van personen die zijn gevallen, maakt dit tilkussen met name nuttig in de volgende sectoren:

• Ambulance- en spoeddiensten
- De ELK kan samen met een wervelplank of schepbrancard worden gebruikt om een patiënt in supine houding vanaf de grond op een rijdende brancard te tillen.
• Ouderenzorg
• Verpleeghuizen
• Revalidatiecentra
• Thuisverzorging
• Alle situaties waar andere hef- of tilapparaten ongeschikt zijn

hoe werkt elk tilkussen1. Evalueren
Het ELK-tilkussen kan worden gebruikt nadat u heeft gecontroleerd of de persoon die is gevallen geen breuken of letsel heeft opgelopen, maar alleen hulp nodig heeft om weer op de been te komen.

2. In positie brengen
De patiënt wordt in zijligging gelegd en de ELK wordt dan dubbelgevouwen naast de persoon gelegd, parallel aan zijn riem/middel. De persoon wordt vervolgens op zijn rug gerold en de ELK wordt uitgevouwen, zodat deze plat onder de persoon ligt.

Als de persoon kan zitten, wordt de ELK dubbelgevouwen en wordt de patiënt gevraagd naar een kant te leunen, zodat het kussen onder hem of haar kan worden geschoven. De persoon wordt dan gevraagd naar de andere kant te leunen zodat de ELK kan worden uitgevouwen, klaar om te worden opgeblazen.

In beide gevallen wordt de persoon aangemoedigd om rechtop te gaan zitten en kan hierbij indien nodig worden geholpen met gebruik van de erkende til- en transfermethoden. De persoon moet in het midden van de ELK zitten en zo dicht mogelijk tegen de ruggensteun.

Als de persoon eenmaal rechtop zit, met de armen over elkaar, steunt de verzorger hem tijdens het tillen vanaf de rugzijde.

3. Opblazen
De handset wordt bediend door de genummerde knoppen in de juiste volgorde in te drukken en ingedrukt te houden. Begin de ELK op te blazen door knop nummer 1 in te drukken. De Airflo stopt automatisch wanneer het betreffende kussen helemaal is opgeblazen. Zorg dat elk kussen volledig is opgeblazen voordat u doorgaat naar het volgende kussen.

Voor de meeste personen is het voldoende om drie van de kussens op te blazen, maar langere mensen hebben soms vier kussens nodig om te kunnen opstaan.

4. Transfer
De patiënt kan nu in een stoel of op de been worden geholpen. De ELK kan worden gebruikt om een patiënt vanaf de grond op een rijdende brancard te tillen, om het risico op letsel voor paramedici te voorkomen. Voordat de tilprocedure wordt afgerond, worden de stabilisatiestangen van de ELK verwijderd en vervangen door brancardstangen.


elk tilkussen cijfers

"Het ELK-tilkussen kan binnen en buiten worden gebruikt"


Eenvoudig bruikbaar in krappe ruimten
Dankzij het unieke ontwerp en zijn draagbaarheid kan het tilkussen zowel binnen als buiten worden
gebruikt.

Makkelijk mee te nemen
Tilkussens werken op batterijen en zijn duurzaam, klein en licht, dus makkelijk mee te nemen en op te bergen.

Eenvoudig in gebruik
Het tilkussen is in een handomdraai klaar voor gebruik en wordt met een druk op de knop opgeblazen met een Airflo Plus compressor. De vier gekleurde en genummerde luchtleidingen worden eenvoudig op de bijbehorende delen van het tilkussen aangesloten.

Eenvoudig te reinigen
De kussens kunnen indien nodig opgeblazen worden gereinigd met een oplossing van water en wasmiddel of alcoholhoudende doekjes


Accessoires voor ELK tilkussens:elk tilkussen accessoires

Bergplank en voertuiglader
Een bergplank wordt in een ambulance gemonteerd, veelal uit het zicht in een bergruimte, en wordt gebruikt om de Airflo Plus compressor op te laden wanneer deze niet wordt gebruikt.

Het accessoire zet de 12 volt van een ambulance om in 24 volt om de compressor te laden en kan via vaste bedrading op het elektrische systeem van een ambulance worden aangesloten.

De bergplank zorgt dat de Airflo Plus veilig op zijn plaats blijft en niet beschadigd raakt tijdens het rijden. Dankzij een bergplank weten hulpverleners de Airflo Plus in spoedsituaties altijd meteen te vinden.

De Airflo Plus, bergplank en lader zijn voorzien van het CEN-keurmerk.

Voertuiglader
Een van de grote voordelen van de ELK is zijn draagbaarheid. Tilkussens zijn licht en kunnen gemakkelijk in auto’s en andere voertuigen worden meegenomen. Een voertuiglader wordt aangesloten op een 12 volt accessoireaansluiting (din-connector), zodat de Airflo Plus onderweg kan worden opgeladen.

Laadslede en batterij
De batterij van de Airflo Plus is uitneembaar en kan apart in een laadslede worden opgeladen. Zo beschikt u altijd over een volle reservebatterij wanneer u hem nodig heeft.

Glijlakens
Het kan gebeuren dat een patiënt niet in staat zelf op het tilkussen te komen. In dit geval heeft u een glijlaken nodig om de persoon in de juiste positie te leggen. De glijlakens hebben een buisvorm en zijn voorzien van handvaten,
zodat de patiënt makkelijk kan worden verplaatst. Dankzij het speciale oppervlak van het materiaal kan de patiënt makkelijk in elke richting worden geschoven.

ELK-brancardstangen
De ELK wordt veelvuldig door paramedici gebruikt om patiënten vanaf de grond op een rijdende brancard te tillen. Voor deze handeling worden de stabilisatiestangen van de ELK verwijderd en vervangen door brancardstangen. De ELK kan samen met een wervelplank of schepbrancard worden gebruikt om een patiënt in supine houding vanaf de grond op een rijdende brancard te tillen.

Maximaal tilgewicht: 450 kg
Opgeblazen hoogte: 56,5 cm
Opgeblazen breedte: 57 cm
Opgeblazen diepte: 50 cm
Opgevouwen maten, leeggelopen: 62cm x 26cm x 11,5cm
Gewicht: 3,6 kg
Gewicht compressor 6 kg




Bekijk ook andere hulpmiddelen:

Alles wat u wilt weten over til- en transferhulpmiddelen...

Alles wat u wilt weten over wandbeugels...

Wat zijn Etac hulpmiddelen, de Etac Raiser,een til- en transferhulp...

Wat zijn zit- wig- ringkussens en behandelkussens...

Wat is een draaischijf?